top of page

 

Hieronder kun je meer lezen over degene die de yogalessen verzorgt:

Mijn naam is Willemien Lievense en sta (sinds 2011) ingeschreven bij de Kamer van Koophandel als eigenaar van Yogapraktijk Sunflower Yoga. Mijn yogalessen geef ik bij Padma aan de Verwerijstraat 51a in Middelburg, ’t Pand aan de Kerksteeg 5 in Middelburg en bij De Koster in Westkapelle. Ook verzorg ik samen met een collega yogalessen op Camping Ons Buiten in Oostkapelle.

 

Na ‘mijn allereerste kennismaking met yoga’ (zie het kopje, helemaal onderaan deze tekst) ben ik opzoek gegaan en ben ik in aanraking gekomen met verschillende vormen van Hatha yoga, waaronder Dru yoga, Ashtanga yoga, Power yoga en Restorative Yoga. Verder heb ik kennisgemaakt met Zenmeditatie, door Nico Tydeman tijdens de yoga docentenopleiding. Vipassana meditatie (inzichtsmeditatie), tijdens verschillende retraites met o.a. Dingeman Boot en Frits Koster (Simsara) en het volgen van wekelijkse lessen in Middelburg door Ronald Heij bij Padma.

‘Tot rust komen’ was voor mij destijds de reden om ooit met yoga te beginnen. Het zachte, niet-prestatiegerichte van yoga sprak mij zeer aan en was dan ook een verademing. Ik was meteen enthousiast. Al snel volgde een opleiding tot yogadocent. Eerst bedoeld om meer kennis over yoga te vergaren, te verdiepen en zelf meer ervaring op te doen. Maar ik begon -op verzoek van 1 van de docenten bij Padma- al snel met lesgeven. En kwam er achter dat het heel fijn is om je ervaring te delen. Yoga zorgt er bij mij (o.a.) voor dat ik iedere keer weer terug kan keren naar mezelf, naar mijn eigen ervaringen. Ik vind het waardevol om mijn ervaring te kunnen delen en om mensen in aanraking te brengen met yoga en meditatie. Om samen te oefenen en te kijken wat binnen jouw eigen grenzen het beste bij je past.

Opleiding

Van 2007 tot 2011 volgde ik de vierjarige opleiding tot Hatha yogadocent aan de Yoga Academie Nederland in Amsterdam. Deze opleiding is goedgekeurd door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Sinds 2011 geef ik met veel plezier les bij Padma in Middelburg en ook op andere locaties. Als yogadocente ben ik lid van de VYN. En volg ik -vanaf 2012- ieder jaar de verschillende workshops tijdens het jaarlijkse congres voor yogadocenten in Elspeet, georganiseerd door de VYN.

Bijscholing Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn

In 2015 volgde ik een bijscholingscursus voor yogadocenten. Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn (AOT) bij Yvonne Esser in Maarssen. In 10 lessen verdeeld over ruim een half jaar leerde ik hoe de Methode Van Dixhoorn werkt. En hoe ik de instructies in mijn yogalessen kan toepassen. Het heeft mij een ruimere blik op adem en ontspanning gegeven. Ik ben dan ook zeer enthousiast over deze methode. Yvonne Esser schreef verschillende boeken, waaronder het boek ‘Ruimer ademen, vrijer leven’. Hierin staan ook de oefeningen die ik in mijn lessen toepas. In het najaar van 2018 volg ik een 3 daagse verdieping op deze specialisatie, genaamd Skeletal Breathing Yoga. In een SBY les worden de instructies uit de methode Van Dixhoorn verwerkt. Tijdens de Corona pandemie en de lockdowns begon Yvonne ook met het geven van online yogalessen SBY. Deze online lessen volg ik nog steeds op zondag morgen bij mij thuis. Gelukkig geeft zij binnenkort ook weer een studiedag SBY in Maarssen, waarbij we met een groepje collega’s de oefeningen eerst zelf ervaren en daarna bespreken.

Restorative yoga voor nog meer rust en ontspanning

In 2017 volgde een specialisatie Restorative Yoga bij Diana van der Gaast van Yogapraktijk Yogaflow in Vlissingen. Dit ging ik doen omdat ik steeds meer het belang zie van zachtheid, ontspannen bewegen en moeiteloosheid. Dit geldt voor mijn eigen yogabeoefening en leven. Maar om mij heen zie ik ook de dringende behoefte aan rust en ontspanning. Echt tijd nemen voor jezelf, met je aandacht naar binnen gaan en met een milde blik kijken wat er zich dan bij je aandient.

Mijn eigen ervaring met Restorative yoga

Zelf heb ik in 2014 de helende kracht mogen ervaren van deze o zo zachte vorm van yoga. In die tijd maakte ik een periode mee van rouw, vanwege het plotselinge overlijden van mijn zus. Ook kreeg ik te maken met allerlei lichamelijke klachten, waaronder een ernstige knieblessure. Kortom, mijn leven voelde erg zwaar op dat moment. Mijn werk als yogadocent, het zorgen voor mijn gezin en familie was me allemaal te veel. Toch was ook nu weer yoga mijn grote steun. En voelde ik me na het geven van mijn yogalessen en mijn eigen yogabeoefening weer iets beter. In die moeilijke periode heb ik een aantal Restorative yogalessen gevolgd bij Diana van der Gaast. Het ontvangen van yogalessen in deze zachte, helende vorm heeft mij toen ontzettend goed gedaan.

Restorative yogalessen bij Sunflower Yoga

Toen ik zag dat Diana in de winter van 2017 een bijscholingscursus voor yoga docenten aanbood, heb ik me meteen ingeschreven. Met deze beslissing ben ik nog steeds heel erg blij. Diana heeft in deze cursus ook de Mindfulness training verwerkt en dat maakt haar Restorative yoga zo rustgevend. Je

leert te kijken naar je gedachten, gevoelens in het moment, zonder oordeel. Het geeft je de mogelijkheid om te observeren hoe je geest af en toe met je aan de haal gaat. Dat dit niet erg is, maar dat de geest dit steeds doet. Na het behalen van mijn certificaat wil ik nu andere mensen in contact brengen met deze herstellende vorm van yoga. In het najaar van 2017 kreeg ik de kans de bijscholing nog een keer te doen en Diana te assisteren bij de praktische ondersteuning van de bijscholing. Jaarlijks of 2 jaarlijks volg ik de Opfrisdagen Restorative Yoga voor docenten.
Sinds 2018 bied ik nu ook zelf Restorative yogalessen aan.

Sunflower Yoga is VYN-erkend

Zowel mijn opleiding tot yogadocent als de specialisaties die ik tot nu toe heb gevolgd, zijn erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Verder ben ik lid van de Yoga Federatie Zeeland, een groep Zeeuwse yogadocenten die 4 x per jaar bij elkaar komen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Verder bespreken we gezamenlijke activiteiten en wordt er 2 x per jaar een yoga themadag verzorgt voor en door de leden van deze groep. 

 

Oosterse Filosofie

Tijdens mijn yogadocenten opleiding aan de YAN heb ik kennisgemaakt met Oosterse filosofie. De oorsprong van yoga bevindt zich in het oude India, duizenden jaren geleden. Deze lessen waren voor mij een kennismaking met het Oosterse denken. Door mijn reizen in India, Indonesië en Thailand was mijn interesse al gewekt en kreeg het nu wat meer handen en voeten. Vermengd met wat Westerse filosofie en psychologie, werden de lessen vaak heel interessant en onderhoudend. Maar bij tijden -voor mij- ook wat chaotisch en onoverzichtelijk, dus dan haakte ik ook weleens af.

In september 2020 besloot ik dat het tijd werd me weer bewust bezig te houden met filosofie, als hulpmiddel om mezelf, mijn handelen, de wereld om mij heen wat beter te doorgronden.
De wekelijke lessen van de Stichting voor Praktische Filosofie Zeeland en het contact met de mensen in mijn groep, helpen me daarbij. Ook deze lessen zijn en ik herhaal: “heel interessant en onderhoudend. Maar bij tijden -voor mij- ook wat chaotisch en onoverzichtelijk, dus ook nu haak ik zo nu en dan af als het mij wat teveel wordt.”

Dat ligt dus niet zozeer aan de filosofie, maar zegt meer over mij. Inmiddels kan ik daar om lachen en leer ik er een heleboel nieuwe dingen bij. En heel soms krijg ik inzichten die ik -alleen- in het dagelijkse leven, bezig met huishouden, werk etc. niet zou krijgen.
Ook door de vragen of opmerkingen die zo nu en dan gesteld worden tijdens de yogalessen, leer ik ontzettend veel. Kortom, zo groei en ontwikkel ik me steeds verder d.m.v. yoga en de integratie daarvan in het dagelijks bestaan.

 

Mijn allereerste kennismaking met yoga.

In 2003 begon ik met het volgen van yogalessen in Middelburg bij Padma, toen nog gevestigd op de Seissingel. In een vorig leven werkte ik als administratief medewerkster op notariskantoren in Goes en Middelburg. Bij het uitwerken van de stukken waarin Stichting Padma werd opgericht (ergens in 2001) werd ik me bewust van Yoga, Meditatie, Filosofie. Natuurlijk had ik hier weleens van gehoord, maar tot dan toe had het geen bewuste plek in mijn belevingswereld.
Door het werken op kantoor (onder grote tijdsdruk), een (warme) gezinssituatie waarin ik al vroeg te maken kreeg met ziekte en het verlies van mijn vader en wat jaren later ook van mijn moeder, opgeteld bij een zwijgzame cultuur waar het emoties betrof, kwam ik behoorlijk vast te zitten en ervoer ik heel veel stress. Dit maakte dat ik op kantoor, al typend dacht: “hmmm, interessant, Stichting Padma, Yoga, Meditatie, Filosofie, ik kan wel wat ontspanning gebruiken, misschien moet ik dat eens proberen”.
Ondanks dat ik dagelijks langs het pand op de Seissingel fietste waar Padma toen nog gevestigd zat en ik veel teveel spanning ervoer, bleef het voorlopig bij die gedachte. Meerdere signalen om het rustiger aan te doen negerend, omdat ik dacht dat stress er gewoon bij hoorde. Iedereen had het druk, leer er maar mee omgaan. Oplossingen om met spanning om te gaan zocht ik dus in sporten, keihard fietsen, reizen, eten, alcohol, enz.

 

Totdat in 2002 onze dochter werd geboren. Dat was de druppel (en wat een mooie druppel!) die mijn emmer vol spanningen deed overstromen. In mijn stress om alles zo goed mogelijk te doen, (werk, moederschap, vrouw, vriendin, zus, buurvrouw, tante, maatschappelijk betrokken burger) kreeg ik een helder moment en belde ik 1 van de docenten bij Padma voor een proefles.

Wauw! Dat was iets heel anders, het voelde meteen goed. Inmiddels had ik allerlei lichamelijke klachten ontwikkeld. Want oh, oh, wat zit ons systeem toch vernuftig in elkaar. Het laat ons, in het begin heel subtiel en als we dan niet luisteren, wat krachtiger, weten dat er een grens is aan wat je systeem kan hebben. Dat daar ook echt naar geluisterd moet worden, anders raak je opgebrand. Af en toe rust nemen is heel belangrijk, om weer in contact te komen met je innerlijke wereld en zo te onderzoeken wat zich daar afspeelt.
 

Nu denk je wellicht dat het volgen van de yogalessen het begin was van een pijnvrij, stress vrij, zorgeloos bestaan. Ik kan je nu alvast verklappen dat dit niet zo was, maar dat ik gaandeweg, door me te verdiepen in yoga en meditatie, wel heb leren omgaan met de uitdagingen van dit bestaan.

Dat leerproces gaat tot op de dag van vandaag door en hopelijk nog vele jaren. Want het leven is soms gewoon zwaar en onbegrijpelijk, ook met yoga en meditatie. Maar het maakt dat je soms wat afstand kunt nemen, je aandacht naar binnen kunt richten en zo kunt zien wat er gebeurt en welk aandeel jij hebt in het geheel. En hoe jij daar wellicht -op een voor jou juiste manier- mee om kunt of wilt gaan. Dit blijft een oefening -ook nu in deze uitdagende tijden- met veel spanningen, prikkels, uiteenlopende meningen, agressie, onverdraagzaamheid, blijft er genoeg te oefenen en te leren over jezelf/de wereld/het leven, voor wie dat wil.

bottom of page