Sinds 2003 beoefen ik verschillende vormen van Hatha yoga, waaronder Dru yoga, Ashtanga yoga, Power yoga en Restorative Yoga. Verder heb ik kennisgemaakt met Zenmeditatie, door Nico Tydeman tijdens de yoga docentenopleiding. En Vipassana meditatie (inzichtsmeditatie), tijdens verschillende retraites met o.a. Dingeman Boot en Frits Koster (Simsara) en gedurende 1,5 jaar het volgen van wekelijkse lessen in Middelburg door Ronald Heij bij Padma. ‘Tot rust komen’ was voor mij de reden om ooit met yoga te beginnen. Het zachte, niet-prestatiegerichte van yoga sprak mij zeer aan en was dan ook een verademing. Ik was meteen enthousiast. Al snel volgde een opleiding tot yogadocent. Eerst bedoeld om meer kennis over yoga te vergaren, te verdiepen en zelf meer ervaring op te doen. Maar ik begon -op verzoek van 1 van de docenten bij Padma- al snel met lesgeven. En kwam er achter dat het heel fijn is om je ervaring te delen. Yoga zorgt er bij mij (o.a.) voor dat ik iedere keer weer terug kan keren naar mezelf, naar mijn eigen ervaringen. Ik vind het nu heel fijn om mensen in aanraking te brengen met yoga. Om samen te oefenen en te kijken wat binnen jouw eigen grenzen het beste bij jou past.

Opleiding

Van 2007 tot 2011 volgde ik de vierjarige opleiding tot Hatha yogadocent aan de Yoga Academie Nederland in Amsterdam. Deze opleiding is goedgekeurd door de Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN). Sinds 2011 geef ik met veel plezier les bij Padma in Middelburg en ook op andere locaties. Als yogadocente ben ik lid van de VYN. En volg ik -vanaf 2012- ieder jaar de verschillende workshops tijdens het jaarlijkse congres voor yogadocenten in Elspeet, georganiseerd door de VYN.

Bijscholing Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn

In 2015 volgde ik een bijscholingscursus voor yogadocenten. Adem- en ontspanningstherapie Methode Van Dixhoorn (AOT) bij Yvonne Esser in Maarssen. In 10 lessen verdeeld over ruim een half jaar leerde ik hoe de Methode Van Dixhoorn werkt. En hoe ik de instructies in mijn yogalessen kan toepassen. Het heeft mij een ruimere blik op adem en ontspanning gegeven. Ik ben dan ook zeer enthousiast over deze methode. Yvonne Esser schreef ook een boek, ‘Ruimer ademen, vrijer leven’. Hierin staan ook de oefeningen die ik in mijn lessen toepas. In het najaar van 2018 volg ik een 3 daagse verdieping op deze specialisatie, genaamd Skeletal Breathing Yoga. In een SBY les worden de instructies uit de methode Van Dixhoorn verwerkt.

Restorative yoga voor nog meer rust en ontspanning

In 2017 volgde een specialisatie Restorative Yoga bij Diana van der Gaast van Yogapraktijk Yogaflow in Vlissingen. Dit ging ik doen omdat ik steeds meer het belang zie van zachtheid, ontspannen bewegen en moeiteloosheid. Dit geldt voor mijn eigen yogabeoefening en leven. Maar om mij heen zie ik ook de dringende behoefte aan rust en ontspanning. Echt tijd nemen voor jezelf, met je aandacht naar binnen gaan en met een milde blik kijken wat er zich dan bij je aandient.

Mijn eigen ervaring met Restorative yoga

Zelf heb ik in 2014 de helende kracht mogen ervaren van deze o zo zachte vorm van yoga. In die tijd maakte ik een periode mee van rouw, vanwege het plotselinge overlijden van mijn zus. Ook kreeg ik te maken met allerlei lichamelijke klachten, waaronder een ernstige knieblessure. Kortom, mijn leven voelde erg zwaar op dat moment. Mijn werk als yogadocent, het zorgen voor mijn gezin en familie was me allemaal te veel. Toch was ook nu weer yoga mijn grote steun. En voelde ik me na het geven van mijn yogalessen en mijn eigen yogabeoefening weer iets beter. In die moeilijke periode heb ik een aantal Restorative yogalessen gevolgd bij Diana van der Gaast. Het ontvangen van yogalessen in deze zachte, helende vorm heeft mij toen ontzettend goed gedaan.

Nu ook Restorative yogalessen bij Sunflower Yoga

Toen ik zag dat Diana in de winter van 2017 een bijscholingscursus voor yoga docenten aanbood, heb ik me meteen ingeschreven. Met deze beslissing ben ik nog steeds heel erg blij. Diana heeft in deze cursus ook de Mindfulness training verwerkt en dat maakt haar Restorative yoga zo rustgevend. Je

leert te kijken naar je gedachten, gevoelens in het moment, zonder oordeel. Het geeft je de mogelijkheid om te observeren hoe je geest af en toe met je aan de haal gaat. Dat dit niet erg is, maar dat de geest dit steeds doet. Na het behalen van mijn certificaat wil ik nu andere mensen in contact brengen met deze herstellende vorm van yoga. In het najaar van 2017 kreeg ik de kans de bijscholing nog een keer te doen en Diana te assisteren bij de praktische ondersteuning van de bijscholing. Sinds 2018 bied ik nu ook zelf Restorative yogalessen aan.

Sunflower Yoga is VYN-erkend

Zowel mijn opleiding tot yogadocent als beide specialisaties zijn erkend door de Vereniging Yogadocenten Nederland.

Verder ben ik lid van de Yoga Federatie Zeeland, een groep Zeeuwse yogadocenten die 4 x per jaar bij elkaar komen om van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Verder bespreken we gezamenlijke activiteiten en wordt er 2 x per jaar een yoga themadag verzorgt voor en door de leden van deze groep. 

1/7