top of page

 

Ontspannen met Restorative Yoga

Bij Restorative Yoga ligt de focus op ontspanning.
We vergeten weleens dat ontspanning broodnodig is om lekker in je vel te zitten. Vaak zijn we gericht op doorgaan, schouders eronder, deadlines halen, nog even op Facebook, enz. Spanning kan ongemerkt oplopen in je lichaam waardoor je op een gegeven moment onrust ervaart, een kort lontje hebt,  niet optimaal meer kunt concentreren, slecht slaapt, vaak moe bent en zelfs pijnklachten kan ontwikkelen.

Deze zeer zachte vorm van yoga ondersteunt je lichaam met kussens en dekens in liggende houdingen die de lichamelijke spanning los doet laten. De begeleidende instructies nemen je ook mee naar rust in je hoofd. Je leert kijken naar je gedachten en gevoelens zonder oordeel. Je leert de werking en invloed van je gedachten kennen op je lichaam en je leert ermee omgaan. De combinatie van rust in je hoofd en verzachting van je spieren zorgt voor een diepgaande ontspanning.
 

Een veel gehoorde vraag:
‘Maar ik kan toch ook ontspannen terwijl ik op de bank lig en tv kijk?’
Natuurlijk is dat ook weleens lekker, maar bewuste ontspanning die door Restorative Yoga ontstaat heeft een groter effect op ons lichaam en geest. Wanneer je tv kijkt ontvangen je hersenen veel prikkels waardoor je niet optimaal kunt ontspannen. Restorative Yoga zorgt voor ontprikkeling van je brein zodat je werkelijk tot rust kunt komen.


Hoe ziet een les eruit?
Na de warming up, voeren we voornamelijk liggende poses uit. De kussens ondersteunen je in de poses, zodat je optimaal kunt ‘loslaten’. De hele les is een rustmoment van zorgzame aandacht voor jezelf.


Alles wat je in deze les leert kun je meenemen in je dagelijks leven:
– herkennen van stress signalen
– tijd leren nemen voor jezelf
– hoe je comfortabel kunt zitten en liggen
– hoe je tot ontspanning komt
– met mildheid naar jezelf ‘kijken’

Mijn eigen ervaring met Restorative yoga

Zelf heb ik in 2014 de helende kracht mogen ervaren van deze o zo zachte vorm van yoga. In die tijd maakte ik een periode mee van rouw, vanwege het plotselinge overlijden van mijn zus. Ook kreeg ik te maken met allerlei lichamelijke klachten, waaronder een ernstige knieblessure. Kortom, mijn leven voelde erg zwaar op dat moment. Mijn werk als yogadocent, het zorgen voor mijn gezin en familie was me allemaal te veel. Toch was ook nu weer yoga mijn grote steun. En voelde ik me na het geven van mijn yogalessen en mijn eigen yogabeoefening weer iets beter. In die moeilijke periode heb ik een aantal Restorative yogalessen gevolgd bij Diana van der Gaast. Het ontvangen van yogalessen in deze zachte, helende vorm heeft mij toen ontzettend goed gedaan.

Nu ook Restorative yogalessen bij Sunflower Yoga

Toen ik zag dat Diana in de winter van 2017 een bijscholingscursus voor yoga docenten aanbood, heb ik me meteen ingeschreven. Met deze beslissing ben ik nog steeds heel erg blij. Diana heeft in deze cursus ook de Mindfulness training verwerkt en dat maakt haar Restorative yoga zo rustgevend. Je

leert te kijken naar je gedachten, gevoelens in het moment, zonder oordeel. Het geeft je de mogelijkheid om te observeren hoe je geest af en toe met je aan de haal gaat. Dat dit niet erg is, maar dat de geest dit steeds doet. Na het behalen van mijn certificaat wil ik nu andere mensen in contact brengen met deze herstellende vorm van yoga. In het najaar van 2017 kreeg ik de kans de bijscholing nog een keer te doen en Diana te assisteren bij de praktische ondersteuning van de bijscholing. Jaarlijks of 2 jaarlijks volg ik de Opfrisdagen Restorative Yoga voor docenten.
Sinds 2018 bied ik nu ook zelf Restorative yogalessen aan.

Lesrooster Restorative yoga

Er is momenteel een wekelijkse les Restorative Yoga op donderdagmorgen in 't Pand aan de Kerksteeg 5, wijk 't Zand in Middelburg. 

Meer informatie hierover vind je onder de knop 'lesrooster'.  

Meer informatie of inschrijven?

Ik geef je graag een persoonlijke toelichting op mijn manier van lesgeven. Neem gerust contact met mij op. Of kom een proefles volgen.

bottom of page